Araç Çekici Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
eTA kamyon ve tır şoförleri ve KOBİ müşterilerimiz için bilgilendirici içerikler sunmaya devam ediyor. Bu yazımızda araç çekici ve çekici tiplerinden bahsedeceğiz.İşe giderken, yük taşırken ya da bir noktaya ulaşmaya çalışırken kısacası gün...
eTA kamyon ve tır şoförleri ve KOBİ müşterilerimiz için bilgilendirici içerikler sunmaya devam ediyor. Bu yazımızda araç çekici ve çekici tiplerinden bahsedeceğiz.
İşe giderken, yük taşırken ya da bir noktaya ulaşmaya çalışırken kısacası gün içinde birçok durumda araçlarımızı kullanıyoruz. Özellikle büyük şehirlerde trafik kazaları ve araç arızaları da trafik ve araç yoğunluğunu göz önünde bulundurduğumuzda daha sık karşılaşılan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda kaza yapan araçlarımızı yeniden çalıştırıp yola devam etmek imkansız hal alabiliyor. Aynı şekilde şehirler arası ya da ıssız otobanlarda arızalanan araçlarımızı çalıştırmak da mümkün olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda araç çekicisi, başka bir deyişle kurtarıcı çağırma yolunu seçmeliyiz. Çekiciler hemen hemen her tip araç için hizmet verebiliyorlar. Römork ve yarı römorklar, ve diğer araç çeşitlerini çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu taşıtlara “çekici” denmektedir.
Araç Çekici (Kurtarıcı) Çeşitleri?
Araç çekicilerinin çekecekleri araç türlerine göre farklı çeşitleri mevcuttur:Çatallı çekici: Altına giren iki büyük çatal sayesinde araç, forklift düzeninde olduğu gibi kaldırılarak çekici kasasına konur. Bu sistemle yolun ve aracın uygunluğuna göre araç ister sağ ister ise sol taraftan çekiciye yüklenebilir. Kablolu kumandası mevcuttur.
Tepeden çekici: Genellikle trafik polislerinin kullandığı araç çekici sistemidir. Bu çekici tipi aynı zamanda ahtapot çekici olarak da bilinir. Tepeden inen vincin dörtlü çatalına tekerlekler bağlanarak çekilecek araç, çekicinin kasasına konur. Ayrıca arka kısımda bulunan çift tekerlek çekici sayesinde de iki araç birden taşınabilir. Bu çekici hizmeti esnasında araç kapılarının açılmasına gerek kalmaz.
Vinçli kayar platform: Yolda kalan araç hareket ettirilebiliyorsa çekicide bulunan kayar platforma girmesi sağlanır. Eğer araç hareket ettirilemiyorsa çekicide bulunan vinç tarafından platforma çekilir. Bu çekici türü de arka kısmında bulunan çift tekerlek çekici sayesinde iki araç birden taşıyabilir.
Oto transfer çekicisi: Çekicide bulunan hidrolik makaralı vinç vasıtası ile çekilecek araç damperli platforma çekilir. İndirilmek istendiğinde damper kaldırılarak kontrollü bir şekilde makara gevşetilir.