Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Tarihi
Bu yazımızda sizlere kamyoncularımızın 3.köprü yapılana kadarki sürede en çok kullandığı yerlerden olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tarihinden bahsedeceğiz.İstanbul Boğazı, Avrupa ile Asya kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerdir....
Bu yazımızda sizlere kamyoncularımızın 3.köprü yapılana kadarki sürede en çok kullandığı yerlerden olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tarihinden bahsedeceğiz.
İstanbul Boğazı, Avrupa ile Asya kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerdir. İki kıtanın birbirine bu kadar yaklaştığı bir noktada karşıdan karşıya kolayca geçebilme fikri çekiciliğini yüzyıllar boyunca korumuştur. Bilinen en eski Boğaz Geçişi, M.Ö. 511 yılında İskit seferine çıkan Pers Kralı Darius’un 700 000 kişilik ordusunu Anadolu’dan Trakya’ya geçirmek üzere gemilerin yan yana getirilmesi suretiyle oluşturulan, yüzer köprü ile sağlanmıştır.
20. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul kentleşmesinin hızla gelişmesi, kentin yerleşim durumunun özelliği ve Avrupa-Asya arasındaki büyük trafik artışı Boğaziçi’ne köprü yapılmasını zorunlu kılmıştır. Yapımına 1970 yılında başlanan ve 29 Ekim 1973 yılında tamamlanarak hizmete açılan Boğaziçi Köprüsü ile Çevreyolu, Avrupa ve Asya arasında ilk sabit bağlantı olarak Türkiye ulaşım ağının çok önemli bir halkasını oluşturmaktadır.
Ancak, projenin hizmete girişinden sonra, gerek ülkenin ekonomik koşullarına gerekse İstanbul çevresindeki hızlı gelişme ve nüfus artışına bağlı olarak Çevreyolu ve Boğaziçi Köprüsünün trafiği beklenin çok üstünde bir artış göstermiş 1974 yılında Boğaziçi Köprüsünün ilk hizmet yılı için 32 520 araç/gün olan günlük ortalama araç trafiği 1987’de 14. hizmet yılında normal kapasite limitini aşarak 130 000 araç/gün değerine yükselmiştir.
Trafiğin olağanüstü artışı Boğaziçi Köprüsünde hizmet seviyesini düşürmüş ve trafik akışının sağlıklı bir biçimde olmasını engellemiştir. Mevcut köprüde sıkışıklığı gidererek, trafik akışını rahatlatmak, hem de Avrupa ve Anadolu Otoyollarını daha yüksek kapasitedeki bir çevreyolu ile bağlamak amacı ile yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İstanbul Boğazının iki yakasını birleştiren ikinci önemli bağlantı olmaktadır.
Köprünün yapımına 4 Aralık 1985 günü başlanmıştır. Köprünün tamamlanma tarihi 29 Mayıs 1988’dir. Bu büyük köprü dünyada benzerleri ile karşılaştırıldığında rekor sayılabilecek bir süre olan 908 günde normal süresinden 192 gün önce tamamlanmış olmaktadır.