Lojistik Nedir?
eTA taşımacılık sektörünün temel kavramlarının tam anlamlarını aktarmaya devam ediyor. Bu yazımızda en temel sözcüğü, lojistiği, anlatacağız.Lojistik, tedarik zincirinin bir parçası olarak değerlendirilmekte ve ham madde, yarı-mamul, mamul...
eTA taşımacılık sektörünün temel kavramlarının tam anlamlarını aktarmaya devam ediyor. Bu yazımızda en temel sözcüğü, lojistiği, anlatacağız.
Lojistik, tedarik zincirinin bir parçası olarak değerlendirilmekte ve ham madde, yarı-mamul, mamul ve ilgili bilgilerin üretim noktasının başından tüketim noktasına kadar, müşteri gereksinimlerini karşılamak amacıyla, etkin ve düşük maliyetli bir şekilde akış ve depolanması süreçlerinin, planlanması, uygulama ve kontrol edilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Hareket ettirilebilen her yük veya her taşıma operasyonu için;
- Doğru miktar
- Doğru zaman
- Doğru yer
- Doğru ürün
- Doğru maliyet bir arada bulunduğunda başarılı bir lojistik operasyonu gerçekleşmiş olur.
- Sapmaları en az düzeye indirme,
- En az düzeyde stok bulundurma,
- Malları en yüksek düzeyde birleştirme,
- Kalite kontrol ve mamul yaşam periyodunu desteklemektir.
Lojistik amaca ulaşmak için, tüm organizasyonunu ve kaynaklarını en uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak, iş dünyasının ana gündem maddesi haline girmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede satın alma, nakliye (kara, hava, deniz, demir yolu), gümrük, sigorta, elleçleme, depolama, tedarikçi siparişi izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemleri, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli işlemler (etiketleme, fiyat-barkod, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkıyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi çok çeşitli faaliyetler, günümüzde lojistik ile eş anlamlı olarak kullanılır duruma gelmişlerdir.